Salindah, Set Hamil & Set Bersalin

Pek Baru Salindah Set Lengkap (ORI) selepas Pelancaran Semula Salindah pada Sabtu 2.11.2013


Bagi wanita, kehamilan atau mengandung adalah suatu pengalaman yang tidak sama dengan pengalaman-pengalaman lain yang pernah dilalui, terutamanya wanita yang mengandung untuk kali pertama. Ada yang tersangat gembira dengan berita kehamilan itu dan ada pula yang menjadi bimbang dan cemas terutamanya bila menjelang waktu-waktu hampir melahirkan anak. Ini berlaku kerana mungkin bakal ibu ini pernah mendengar pelbagai khabar bagaimana susahnya untuk melahirkan anak

salindah set hamil & set bersalin
Allahyarham Prof. Dr. Azizan Haji Ismail, Pencipta Produk Salindah

.

Setelah menyedari masalah yang dihadapi kaum wanita semasa mengandung, Prof. Dr. Azizan bin Hj. Ismail telah mengkaji secara mendalammengenai kehamilan dari semua aspek dan kemudian berusaha menghasilkan suatu rencana makanan jagaan rawatan ibu dan anak yang dikandung. Dengan adanya rencana makanan ini, maka kaum wanita dapata melalui zaman kehamilan dan dapat melahirkan anak dengan aman tenteram, jauh daripada rasa takut, cemas dan bimbang, terhindar daripada aneka rupa masalah waktu mengandung, semasa bersalin dan selepas bersalin. Dengan itu mengandung dan bersalin akan menjadi suatu pengalaman yang dapat dinikmati. Rencana makanan jagaan dan rawatan kehamilan ini telah banyak berbakti kepada kaum ibu, dan telah mendapat sanjungan di kalangan ibu dan para doktor, bukan hanya dari dalam Malaysia malah juga oleh mereka dari luar negara. Prof. Dr. Azizan menamakan rencana jagaan dan rawatan kehamilan ini sebagai Salindah.

.

Bagi mereka yang mengambil rencana Salindah ini adalah dinasihatkan agar sekali sekala ke pusat pemeriksaan kehamilan untuk memeriksa kandungannya. Oleh kerana ada di antara ibu yang menggunakan Salindah bersalin tanpa bidan yang menyambut kelahiran bayinya, maka adalah disarankan agar segera mendapatkan bidan ataupun di bawa kehospital apabila terasa sahaja hendak bersalin walaupun ras sakit tidak bersungguh.

 


Hasil kajian yang begitu lama, Salindah mulai diperkenalkan kepada masyarakat sejak tahun 1980. Salindah merangkumi kedua peringkat dari sebelum bersalin sampai waktu lepas bersalin. Salindah Set Lengkap mulai dari 3 bulan hamil dan tamat pada habis waktu pantang, iaitu kira-kira 40 hari lepas bersalin. Bagi ibu yang mengambil Salindah Set Lengkap ini maka ia memperolehi keseluruhan kebaikannya. Perlu juga dinyatakan di sini bahawa rencana makanan jagaan dan rawatan ibu hamil ini disediakan daripada ubat-ubatan  menurut kaedah Homeopati dan Biokimia yang telah memang dimaklumkan tidak boleh mendatangkan sebarang kesan sampingan atau keracunan.

Semasa mengandung ibu-ibu adalah dinasihatkan agar menjaga makan minumnya. Prof. Dr. Azizan yakin bahawa banyak daripada masalah-masalah kesihatan yang dideritai oleh bayi yang baru lahir dan kanak-kanak seperti jantung berlubang, penyakit kunung, cacat anggota tertentu, leukimia, thalassemia dan lain-lain lagi ada kaitannya dengan amalan makan minum ibu sewaktu hamil.

 

Khasiat Dan Panduan Penggunaan Salindah

1. Peringkat Sebelum Bersalin


Salindah-Ceraian B1
Masa Guna:
Mulai minggu ke-12 hamil
Khasiat:
Memberi zat besi mudah hadam yang diperlukan oleh setiap ibu mengandung. Menghilang atau mengurangkan muntah dan loya serta alahan. Menolong tumbesaran tian. Mencegah demam, batuk, selsema, sejuk-sejuk, sakit kepala, sakit gigi dan lain-lain. Menghilangkan kesan jatuh atau rebah. Melancarkan aliran darah agar mencegah timbul simpul urat di kaki. Menghilangkan letih lesu.


Salindah-Ceraian B2
Masa Guna:
Mulai minggu ke-24 hamil
Khasiat:
Memberi zat untuk tumbesaran tian, menguatkan tulang dan membina otak tian, disamping menambah darah. Menambah selera makan, menghilangkan sengal tulang dan kebas anggota kaki dan tangan. Mencegah serangan sejuk dan sakit gigi. Mencegah osteoporosis.


Salindah-Ceraian B3
Masa Guna:
Mulai minggu ke-28 hamil
Khasiat:
Memberi zat untuk pembinaan saraf dan otak anak. Menghilangkan masalah takut, cemas dan bimbang. Mencegah simpul biawak atau krem betis. Mendatangkan ketenangan bagi menghadapi had bersalin.

Catatan:
lbu yang menggunakan Salindah dari item B1 (boleh mula diambil seawal disahkan hamil & selewatnya pada minggu ke 22) akan memperolehi anak yang sihat, segar, pintar cerdas, keras tulang dan gigi, subur tumbesaran tubuh, dan sukar didatangi penyakit, Insya’Allah.


Salindah-Ceraian B4
Masa Guna:
Mulai 4 minggu sebelum bersalin
Khasiat:
Remedi ini istimewa untuk mengawal alamat sebelum jangkaan alamat palsu, menghilangkan sakit bersalin, sakit urat dan otot, menyediakan saluran peranakan dengan mengendur dan menganjalkan otot-otot pencerut kawasan saluran peranakan. Memudahkan kelahiran bayi. Menghilangkan perasaan takut dan cemas.


Salindah-Ceraian B5
Masa Guna:
Mulai 2 minggu sebelum bersalin
Khasiat:
Remedi ini melanjutkan dan menolong tindakan item B4, mengendur dan menganjalkan otot pencerut saluran peranakan dan memberi daya teranan labour sewaktu bersalin.


Salindah-Ceraian B6
Masa Guna:
Mulai 1 minggu sebelum bersalin atau semasa dalam ‘labour pain’
Khasiat:
Remedi ini menguatkan teranan, menolong mengurangkan sakit sewaktu bersalin, mempercepatkan dan mempermudahkan keluarnya anak, membuka luas saluran peranakan dan mengurangkan sakit lepas bersalin.

Catatan:
Kalau bayi dalam kandungan songsang, bolehlah minta bidan betulkan. Tapi kalau masih juga berpusing songsang, jangan diganggu lagi, takut nanti tali pusat berpintal pada leher dan anggota bayi. Insya Allah, bila sampai waktu bersalin, bayi akan berpusing betul, kesan daripada remedi item B6.

 

2. Peringkat Selepas Bersalin


Salindah-Ceraian L7
Masa Guna:
selepas bersalin
Khasiat:
Remedi cecair bagi menyembuhkan luka atau jahitan dengan cepat. Menghilangkan sakit pada luka atau jahitan. Mencegah jangkitan kuman dan pernanahan.


Salindah-Ceraian L8
Masa Guna:
Mulai 5 jam selepas bersalin
Khasiat:
Bila keluar sahaja anak, terus makan remedi ini. Remedi ini membantu menyembuhkan rasa sakit sakit, menghentikan darah, mencegah sakit meroyan, demam dan sakit kepala.


Salindah-Ceraian L9
Masa Guna:
Mulai hari ke 2 selepas bersalin
Khasiat:
Remedi istimewa menghilangkan sengal selepas bersalin dan bisa-bisa, sakit meroyan, menghentikan darah nifas, membetulkan urat-urat darah yang putus, menyusun semula alat peranakan dan menguatkan seluruh anggota itu.


Salindah-Ceraian L10
Masa Guna:
Mulai hari ke 6 selepas bersalin
Khasiat:
Remedi ini mempercepatkan rahim dan saluran peranakan mengecut semula. Mengangkat rahim kembali ke tempat asal. Mengurangkan simpul urat biru.


Salindah-Ceraian L11
Masa Guna:
Mulai hari ke 7 selepas bersalin
Khasiat:
Remedi tonik ini istimewa bagi memanaskan badan, menambah selera, membaiki penghadaman dan pembuangan najis. Menenangkan tidur. Menghilangkan kebas-kebas. Menyegarkan rahim dan alat peranakan.


Salindah-Ceraian L12
Masa Guna:
Mulai hari ke 21 selepas bersalin hingga lepas pantang.
Khasiat:
Remedi ini menjaga kesihatan lbu selepas bersalin sentiasa agar sihat; mengembalikan kekuatan, memulihkan alat perkelaminan. Menimbulkan kesegaran.

Catatan:
IBU boleh guna barut dan tungku panas jika mahu. Pantang terus kopi, cili, kari, makanan berempah, paling tidak sehingga 2 minggu selepas bersalin. Ubat lepas bersalin ini dirumus bersama akar kayu dan bahan-bahan herba. Tidak perlu guna ubat-ubatan lain. Jika ANAK yang dilahirkan kelihatan kuning (berpenyakit kuning) dapatkan remidi khas untuk itu.

RTD (Remedi Sakit Kuning)

 

Peraturan Menggunakan Salindah

1. Peringkat Sebelum Bersalin

Ceraian

Kandungan

Mula Makan

Cara Makan

B1

336 biji

3 bulan hamil
atau bila disahkan hamil (minggu ke-12 / awal hamil)

2 biji 2 kali
sehari (makan hingga habis)

B2

120 biji

6 bulan hamil
(minggu 24)

2 biji 2 kali
sehari (makan hingga habis)

B3

336 biji

7 bulan hamil
(minggu 28)

2 biji 2 kali
sehari (makan hingga habis)

B4

30 biji

1 bulan sebelum
jangkaan bersalin

1 biji sekali
sehari (makan hingga habis)

B5

84 biji

2 minggu sebelum
jangkaan bersalin

2 biji 3 kali
sehari (makan hingga habis)

B6

30 biji

1 minggu sebelum
jangkaan bersalin

* 1 biji sekali
sehari (makan hingga habis) * Jika ada tanda hendak bersalin seperti
pendarahan sedikit atau pecah air ketuban atau sakit makan 1 biji setiap 15
minit

 

2. Peringkat Selepas Bersalin

Ceraian

Kandungan

Mula Makan

Cara Makan

L7

30 ml

Kegunaan luaran
sahaja: Sapu pada pusat bayi dan luka jahitan ibu

L8

30 biji

5 atau 6 jam
selepas bersalin

1 biji setiap 1
jam (makan hingga habis)

L9

16 biji

Pada hari ke-2
(selepas habiskan L8)

1 biji 4 kali
sehari (makan hingga habis)

L10

96 biji

Pada hari ke-6
(selepas habiskan L9)

2 biji 3 kali
sehari (makan hingga habis)

L11

220 ml

Minum pada hari
ke-7

1 atau 2 sudu , 2
atau 3 jkali sehari (minum hingga habis) sebelum makan

L12

96 biji

Pada hari ke-21
(selepas habiskan L10)

2 biji 2 kali
sehari (makan hingga habis)

 

Semoga ibu-ibu beroleh kesihatan yang baik dan mendapat cahaya mata yang comel, cergas dan pintar.

 

Info Lanjut Produk

Kod Item Ceraian Salindah:

B = BELUM (Belum Bersalin)
L = LEPAS (Selepas Bersalin)

Pakej Pilihsalindah set hamil & set bersalinan Salindah:

  1. SET LENGKAP (Set Hamil+Set Bersalin)
  2. SET HAMIL (B1, B2, B3, B4, B5, B6)
  3. SET BERSALIN (L7, L8, L9, L10, L11, L12)

_

error:
X