Kenalpasti tanda meroyan dan elak meroyan

 

Menurut satu kajian oleh Universiti Malaya mengenai kemurungan ibu lepas bersalin di Malaysia, didapati faktor risiko yang berkaitan rapat dengan kemurungan lepas bersalin ialah ibu muda (umur kurang 30 tahun), ibu yang kurang berpengalaman (anak pertama atau kedua), ibu yang tidak berkerja dan ibu yang mengandung tak terancang.

1. MASALAH SUKAR TIDUR

Wanita yang mengalami masalah postnatal depression seringkali menghadapi masalah sukar untuk tidur dan sentiasa mengalami kepenatan.

Hal ini kerana mereka terlalu banyak berfikir perkara-perkara negatif mengenai banyak perkara. Ia secara tidak langsung akan menjejaskan kesihatan diri dari segi mental dan fizikal.

 

2. KAWALAN EMOSI YANG RENDAH

Wanita yang mengalami kemurungan ini akan mempunyai emosi yang tidak menentu. Mudah marah, menangis dan berasa rendah diri berkaitan banyak aspek.

Perubahan emosi mereka akan berlaku secara tiba-tiba dan orang sekeliling mereka mungkin runsing dan terganggu dengan perubahan tersebut.

Bertambah teruk lagi apabila mereka mula mengabaikan keperluan bayi yang baru dilahirkan itu. Ia akan mengganggu proses tumbesaran bayi tersebut.

 

3. MENOLAK UNTUK MELAKUKAN HUBUNGAN INTIM DENGAN PASANGAN

Mereka yang mempunyai kemurungan ini juga turut menjauhi hubungan seksual dengan suami malah membencinya.

Suami mungkin menganggap isteri berubah laku bukan kerana penyakit postnatal depression tetapi semulajadi.

Keadaan akan menjadi semakin teruk apabila suami tidak memahami keadaan tekanan emosi isteri seperti kurang memberi perhatian, seterusnya emosi si isteri akan menjadi lebih serius kerana terasa diabaikan.

 

FAKTOR YANG MEMBAWA KEPADA TEKANAN EMOSI POSTNATAL DEPRESSION

Sebenarnya terdapat banyak faktor psikologi yang boleh membawa kepada postnatal depression ini berlaku.

Antaranya, berkemungkinan anak yang dilahirkan adalah jantina anak yang tidak seperti yang dihajati.

Ini kerana kehamilan yang tidak terancang, tidak bersedia, tidak rela atau tidak dikehendaki adalah faktor risiko utama yang boleh membawa kepada kemurungan lepas bersalin.

Selain itu, tekanan dan kesakitan ketika bersalin turut menyumbang kepada masalah ini. Kesakitan melahirkan anak diharap dapat difahami bersama oleh suami, tetapi sebaliknya suami menganggap isteri telah biasa dengan kelahiran.

Tekanan emosi dan perasaan isteri akan lebih tertekan apabila suami tidak cuba memahami kepayahan dan kesakitan isteri.

Rutin kehidupan yang berubah selepas kelahiran bayi antara faktor yang membawa kepada kemurungan ini. Ini membuatkan isteri tidak dapat menikmati masa rehat yang cukup kerana merasakan ia sebagai tugas yang bosan dan membebankan.

.

TIPS TANGANI KEMURUNGAN SELEPAS BERSALIN

  • Banyakkan berehat
  • Makan makanan yang sihat dan berkhasiat salah satunya adalah produk Hamda Aqua Herbs
  • Berurut dan bertungku
  • Sentiasa berfikiran positif

.

HAMDA AQUA HERBS

 

Produk Hamda Aqua Herbs dirumus dari 10 herba terpilih. Digunakan secara tradisional untuk kesihatan dan menguatkan badan. Formula baru menggantikan produk lama Salindah L11.
PBKD: MAL16120017T

Boleh didapati secara tunggal atau dalam 2 pakej pilihan:

.

 .

.

error:
X