Bagaimana mengatasi Mual dan Muntah Semasa Hamil

Rasa mual (loya) dan muntah (emesis) merupakan suatu keadaan yang sangat tidak menyenangkan. Namun dalam situasi tertentu, misalnya keracunan, muntah merupakan tindakan tubuh sebagai kaedah pertahanan terhadap masalah tersebut. Dalam keadaan yang lain, contohnya menaiki kenderaan atau kehamilan, mual dan muntah boleh menyebabkan individu berasa amat gelisah atau terganggu.

Mual dan muntah juga turut membawa kepada implikasi yang lain seperti gangguan keseimbangan metabolik, kegagalan penjagaan diri sendiri dan keupayaan untuk melakukan sesuatu, pengurangan nutrisi atau zat makanan, kurang atau tiada selera makan (anoreksia), gangguan ke atas status metal, jahitan dedah dan luka mudah terbuka, saluran esofagus luka, dan kegagalan rawatan dalam penyakit tertentu seperti kanser.

Ringkasnya, mual dan muntah boleh mengganggu kualiti hidup pesakit.

PERNAH DENGAR SALINDAH? Salindah dirumus khas daripada ubat-ubatan mengikut kaedah Homeopati, Biokimia dan Herbalisme yang tidak memberi sebarang kesan sampingan. Salindah – Ceraian B1 adalah remedi Pemakanan Ketika Hamil untuk ibu mengandung. PBKD: MAL05092335T
 
Info Lanjut & Cara Order Salindah, klik di sini

Adakah Anda Hamil? Semak di sini

.

Penyebabkan Mual dan Muntah

Mual dan muntah merupakan tanda-tanda dan gejala yang lazim dialami apabila sakit. Kebanyakan kejadian mual dan muntah adalah disebabkan oleh beberapa situasi seperti mabuk laut, mabuk kereta, mabuk apabila bergerak (dalam kenderaan), mabuk hamil atau disebabkan terhidu bau yang sangat busuk dan tidak menyenangkan.

Selain itu, keadaan mual dan muntah juga disebabkan oleh beberapa masalah kesihatan seperti masalah bendalir dan elektrolit dalam badan, kepekatan kalsium yang tinggi dalam darah, kehilangan bendalir badan dalam jumlah yang banyak, keracunan (jumlah air dalam badan yang terlalu banyak), keracunan makanan, gangguan pada bahagian kelenjar adrenal, gangguan metabolik, ubat, seperti antikanser, kumpulan opiod, antibiotik, ubat untuk penyakit jantung kumpulan glikosida, bronkodilator (agen untuk memperluaskan saluran pernafasan).

Mual dan muntah turut disebabkan halangan pada saluran penghadaman (gastrousus), peningkatan tekanan intrakanial di bahagian sistem saraf pusat, radangan pada bahagian perut, metastasis otak, meninges dan hati, uremia (kandungan urea iaitu bahan beracun dalam darah), jangkitan setempat dan kehadiran kuman dalam darah (septisemia), rawatan radiasi terutamanya pada bahagian abdomen, radangan yang teruk pada bahagian mukosa, resah dan gelisah, sakit kepala (migrain), pening dan rasa berpusing (vertigo), hamil, penyakit batu karang, radang pada bahagian pankreas, hati atau apendik, ulser, kecederaan pada bahagian kepala.

Jika masalah mual dan muntah diiringi dengan pening dan demam, ini menunjukkan individu mungkin mengalami penyakit yang serius dan perlu merujuk kepada doktor untuk pemeriksaan lanjut.

.

Bagaimana Mual dan Muntah Terjadi?

Muntah merupakan satu proses yang kompleks yang membabitkan bahagian otak dan sistem gastrousus manusia. Muntah terjadi melalui rangsangan yang dikawal oleh bahagian otak. Impuls aferen akan menghantar rangsangan ke bahagian pusat muntah yang terletak di bahagian otak melalui zon pencetus kemoreseptor (CTZ), farink, saluran gastrousus dan korteks serebral. Muntah berlaku apabila impuls inferen dari pusat muntah di hantar ke bahagian pusat peliuran, otot abdominal, pusat pernafasan dan saraf kranial.

Bahagian CTZ, pusat muntah dan saluran gastrousus mempunyai banyak reseptor neurotransmiter. Jika reseptor ini diaktifkan oleh bahan kimia yang tertentu, proses muntah akan berlaku. Di antara neuroreseptor yang terlibat dalam respons muntah termasuklah serotonin, asetikolin, kortikosterol, histamin, kanabonoid, opiod dan reseptor NK 1.

Agen-agen anti muntah boleh mencegah muntah dengan menghalang aliran impuls pada beberapa laluan saraf. Terdapat agen-agen antimuntah yang bertindak secara sinergestik (kerjasama) dengan agen-agen yang lain untuk meningkatkan kesan antimuntah. Oleh kerana setiap agen antimuntah bertindak ke atas reseptor yang tertentu, maka dalam keadaan yang tertentu, seperti dalam rawatan kanser tidak ada agen yang boleh mencegah sepenuhnya proses muntah. Satu keadaan di mana individu akan mengalami masalah mual dan muntah yang teruk ialah semasa individu menerima rawatan untuk penyakit kanser. Insiden dan keterukan mual atau muntah di kalangan pesakit yang menerima rawatan kanser bergantung kepada beberapa faktor seperti agen antikanser yang digunakan, jumlah agen antikanser yang diberikan, waktu administrasi dan kekerapan pemberian, saluran pemberian dan perbezaan tahap penerimaan individu.

Adalah dianggarkan sebanyak 70% hingga 80% pesakit-pesakit kanser yang menerima agen antikanser mengalami rasa mual dan muntah. Manakala 10% hingga 44% pesakit dijangka akan mengalami mual atau muntah.

.

Jenis-jenis muntah

Rasa mual dan masalah muntah seringkali dikategorikan sebagai keadaan;

i. akut (berlaku dengan tiba-tiba)
ii. lambat
iii. boleh dijangkakan
iv. breaktrough
v. sukar dikawal

Masa berlaku rasa mual dan muntah yang akut selalunya bermula dalam tempoh beberapa minit hingga beberapa jam selepas pemberian ubat dan mula reda dalam tempoh 24 jam. Kejadian masalah muntah boleh dipengaruhi oleh beberapa faktor seperti:

• umur
• jantina
• persekitaran semasa menerima rawatan ubat antikanser
• sejarah masalah alkoholisme (ketagihan alkohol)
• mabuk kenderaan
• episod mual dan muntah yang sebelumnya
• jumlah agen (yang diambil) yang boleh menyebabkan muntah
• keberkesanan agen antimuntah yang diambil

Masalah muntah dikatakan lambat berlaku jika ia dialami lebih daripada 24 jam selepas pemberian ubat antikanser. Di antara jenis ubat antikanser dalam kategori ini ialah cisplatin, karboplatin, siklofosfamida dan doksorubisin.

Mual dan muntah dalam kategori ‘anticipatory’ (boleh dijangkakan) berlaku sebelum pesakit menerima agen antikanser yang seterusnya. Masalah muntah hanya akan berlaku jika pesakit mengalami masalah muntah semasa menerima rawatan antikanser sebelum itu (pengalaman yang lepas). Insiden dalam kategori ini ialah dalam lingkungan 18% hingga 57% dan kejadian mual adalah lebih biasa dialami pesakit berbanding dengan muntah. Pesakit-pesakit yang muda pula lebih mudah mengalami keadaan ini kerana menerima rawatan antikanser yang lebih agresif dan secara amnya sukar mengawal masalah mual dan muntah berbanding golongan tua.

Masalah muntah dalam kategori breaktrough biasanya dikaitkan dengan muntah yang berlaku walaupun diberi rawatan profilaktik (untuk mencegah muntah) dan memerlukan rawatan untuk merawat muntah.

Muntah refraktori sukar dikawal dan dikaitkan dengan muntah yang berlaku semasa rawatan antikanser susulan, apabila rawatan profilaktik antimuntah dan rawatan merawat muntah gagal semasa rawatan kanser yang awal.

Muntah refraktori sukar dikawal dan dikaitkan dengan muntah yang berlaku semasa rawatan antikanser susulan, apabila rawatan profilaktik antimuntah dan rawatan merawat muntah gagal semasa rawatan kanser yang awal.

.

Agen Antimuntah

Secara umum, terapi antimuntah untuk pesakit kanser harus dimulakan sebelum rawatan antikanser dan disambung sepanjang tempoh rawatan penyakit kanser. Ia bertujuan untuk memastikan pencegahan atau perlindungan yang maksimum terhadap masalah muntah. Agen-agen antimuntah boleh diberikan melalui mulut, dubur, saluran vena (intravena) atau saluran otot (intraotot). Antara agen-agen antimuntah yang digunakan dalam perubatan lain:

1. Agen-agen yang lama

• fenotiazin
• benzamida
• antihistamin
• butirofenon
• kortikosteroid
• benzodiazepin
• kanabinoid

2. Agen yang baru

• ondansetron
• granisetron
• dolasetron mesilat

Perhatian: Adalah diingatkan kepada orang ramai bahawa agen antimuntah yang digunakan dalam rawatan penyakit kanser harus dipreskripsikan oleh doktor dan pesakit mesti mendapatkan nasihat daripada pakar perubatan.

.

Matlamat Rawatan

Matlamat rawatan dalam keadaan ini ialah mengurangkan ketidakselesaan disebabkan oleh mual dan muntah, mencegah dehidrasi (kehilangan air dan garam galian) dan mengenal pasti serta merawatan punca kejadian mual serta muntah. Masalah mabuk perjalanan apabila menggunakan kenderaan seperti kapal terbang, kereta ataupun bot/kapal boleh diatasi dengan memperbetulkan kedudukan semasa berada di dalam kenderaan tersebut. Selain itu, pastikan individu menghirup udara segar sepanjang perjalanan.

Untuk merawat muntah, ada beberapa garis panduan yang harus diikuti:

• Elakkan memakan makanan pejal, susu, kopi dan jus sitrus.
• Minum minuman bergas, jus buah-buahan dan berais sedikit demi sedikit.
• Makan makanan dengan kerap dalam jumlah yang sedikit sepanjang hari.
• Elakkan mengambil makanan yang pedas.
• Kerap mandi dan minum untuk mengelakkan kekeringan tubuh.
• Elakkan makanan yang berminyak dan berlemak.

Terdapat banyak jenis rawatan untuk mual dan muntah tetapi rawatan yang tepat bergantung kepada faktor penyebab kejadian mual dan muntah. Masalah mabuk apabila bergerak seperti mabuk laut, mabuk kereta dan sebagainya boleh berlaku pada semua peringkat umur tetapi ia kerap berlaku pada kanak-kanak yang berumur bawah tujuh tahun.

Gangguan atau sakit perut kerapkali menyebabkan mual dan muntah. Jika masalah ini dihadapi bersama sakit yang teruk, demam kuat, pembengkakan atau pening, pemeriksaan yang terperinci oleh doktor perlu dilakukan dengan segera. Individu tersebut mungkin mengalami masalah batu karang, radang pankreas, radang hati, ulser atau ketumbuhan.

Diantara ubat-ubat yang boleh digunakan untuk merawat masalah mual dan muntah ialah:

• Dimenhidrinat
• Dolasetron Mesilat
• Dronabinol
• Granisetron Hidroklorida
• Meklizin hidroklorida
• Metoklopramida Hidroklorida
• Prokloperazin Maleat
• Prometazin Hidroklorida
• Trimetabenzamida Hidroklorida

Masalah mual dan muntah juga boleh bertindak sebagai pelindung kepada tubuh badan seperti apabila terhidu bau makanan yang sudah basi atau termakan makanan yang telah dikontaminasi oleh kuman. Dalam keadaan seperti di atas, individu akan mengelak daripada memakan makanan tersebut kerana berasa loya atau tubuh akan bertindak untuk memuntahkan kembali makanan yang telah tercemar setelah di dimakan.

Sesetengah ubat boleh menyebabkan kesan sampingan mual dan muntah. Masalah ini juga bergantung kepada sensitiviti individu terhadap ubat tersebut. Sejarah masa lalu individu dapat membantu doktor untuk mempreskripsi ubat yang sesuai untuk individu tersebut. Jika individu mengalami kesan sampingan mual dan muntah apabila memakan ubat-ubat tertentu, individu tersebut dinasihatkan untuk berjumpa dengan doktor.

.

Pilihan Rawatan

Rawatan untuk masalah mual dan muntah yang berkaitan dengan mabuk perjalanan dan masalah keseimbangan perlu diambil sebelum mengalami simtom tersebut (aktiviti pencegahan). Di antara ubat yang boleh digunakan ialah meklizin, dimenhidrinat dan skopolamin.

Ubat-ubat yang digunakan untuk merawat mual dan muntah yang berkait dengan kesan sampingan ubat antikanser, terapi radiasi, ubat bius dan migrain ialah metoklopramid, prometazin, ondan-sentron dan granisetron.

Wanita yang hamil sering mengalami masalah mabuk hamil dan akan kerap berasa mual dan muntah. Ia boleh berlaku pada bila-bila masa dalam sehari, biasanya dalam awal tempoh hamil dan akan reda mulai bulan ketiga. Individu dinasihatkan supaya memakan makanan dalam jumlah yang sedikit tetapi kerap, elakkan makanan yang pedas dan banyak meminum air serta mandi dengan kerap

error:
X